dobrača.hr

OpenWRT

Prvo za napomenuti je da nije potrebno imati otključan ruter da bi se ubacili alternativni fw-ovi, već je dosta imati pristup firmware upgrade dijelu. (Vidi napomenu 1 na dnu topica prije pocetka tutoriala).

U ovoj verziji firmwarea rade sljedeće opcije:
ADSL annex A i B
WLAN
Switch (svaki port moze bit zaseban interface i vlan tagging)
Ledice (mogu se namjestati po potrebi)
Dugmici

Kod dd-wrt, radi isto sta i gore s tim da se može annex namjestiti u web gui i vidi se status linije, i mislim da se neće raditi img sa voip podrškom. Kod dd-wrt je isto bitno ako se koristi adsl da pod advanced opcijama gdje se namješta vpi/vci namjestite payload type na bridged, inace neće raditi pppoe.

1. Prvo je potrebno skinuti modificirani secondary_boot.img i onda otići u firmware upgrade sekciju i ubaciti ga kao i svaki drugi firmware: http://dobraca.com/sx763/openwrt/secondary_boot.img
Nakon šta ste ubacili novi secondary, ruter će se rebootat i više neće biti moguće bootat originalni fw. (vidi napomenu 1)

2. Ukoliko već nije, namjestite si ip adresu mrežnog interfacea na:
ip: 192.168.1.16
subnet mask: 255.255.255.0
default gateway: 192.168.1.1
dns server: 192.168.1.1

3. Nakon šta se router rebootao, pošto jos nema openwrt ili dd-wrt firmwarea u ruteru automatski će se upaliti web server od novo ubaćenog secondary bootloadera na ip adresi 192.168.1.1

4. Uđite u web server i odaberite koji img želite flashnut (vidi niže) i sad saćekajte par minuta dok se router ne reboota.
Nakon reboota treba nekih cca 30 sekundi da se izboota i onda bi se trebalo moći pristupiti openwrt ili dd-wrt web configu na ip adresi 192.168.1.1

Annex A i B – osnovni img: http://dobraca.com/sx763/openwrt/openwrt-sx763-annex-ab.image
Annex A i B – VOIP img: http://dobraca.com/sx763/openwrt/openwrt-sx763-annex-ab-voip.image

Annex A i B – osnovni img: http://dobraca.com/sx763/openwrt/openwrt36088.image
Annex A i B – VOIP img: http://dobraca.com/sx763/openwrt/openwrt36088-voip.image
Napomena: sadrže postavke za Iskon; za T-com: Network->Interfaces-> VCI (86)->VCI(33)

Annex A i B – osnovni (vrsho): http://dobraca.com/sx763/openwrt/openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-squashfs-vrsho.image
http://vrsho.com/openwrt/sx763/

Annex A i B – Attitude Adjustment 12.09.1 (42171): http://dobraca.com/sx763/openwrt/aa_42171/openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-squashfs.image


Vraćanje na originalni fw:

Za vraćanje na orig fw, prvo je potrebno flashati Annex A i B – osnovni img iz http://dobraca.com/sx763/openwrt/openwrt-sx76x-annex-ab.image, namjestiti passsword kad uđete prvi put u webui, nakon toga instalirajte WinSCP (http://dobraca.com/sx763/winscp554.zip) program i spojite se sa scp protokolom, username root i password vaš password.
Zatim si skinite http://dobraca.com/sx763/originalFW/secondary_boot.img i spremite originalni secondary bootlaoder, i prebacite ga u winscp programu u /tmp folder na ruteru.

Sada sa spojite sa ssh klijentom i izvršite komandu:
mtd write /tmp/secondary_boot.img secondary
Ime particije je ili secondary ili secondary_boot, pa treba o tome voditi računa.
Ukoliko neće da izvrši naredbu mtd write /tmp/secondary_boot.img secondary treba instalirati image http://dobraca.com/sx763/openwrt/openwrt-lantiq-danube-GIGASX76X-allparts.image i ponoviti naredbu
Ako nije izvršena nadogradnja FW prema gornjoj liniji može se izvršiti sljedeće:
ako ta komanda baci error da nemože erase partition, koristite ovu komandu
(SAMO NA OPENWRTu SA OVOG TUTORIALA)
dd if=/tmp/secondary_boot.img of=/dev/mtdblock2

Sada možete ugasiti router i instalirati tftp server http://dobraca.com/sx763/tftpd32.400.zip,
namjestiti pod Settings > tftp > tftp security na none i base folder gdje se nalazi runtime.img.
runtime.img je poseban tj. fw+config particija i nalazi se ovdje: http://dobraca.com/sx763/originalFW/runtime_restore.img

Još je potrebno namjestiti ip adresu mrežne kartice na 192.168.2.16.
Preporučam da prije nego upalite router izgasite firewall i antivirusni jer može se desiti da router nemože pokupiti runtime.img, ili navedenu akciju izvršite preko Linuxa (virtual)
Sada možete uključiti router, vidjeti će te da u tftpd piše ako je sve ok da je runtime pokupljen i saćekajte dok se router sam ne reboota.
Web ui je na 192.168.1.1, tako da morate vratiti potavke od mreže nazad na automatic, config u runtime.img je onaj iz otključavanja generic (http://dobraca.com/sx763/unlock/active_configfile).

Napomena:
Imao sam isti problem, htio sam vratiti original FW ali nije radilo, uvijek me baca u Failsafe UI.
Skužio sam u čemu je u stvari problem, kad mjenjaš DD-wrt openWRT i slične imageove mjenjaš samo runtime image, secondary boot ostaje, a taj failsafe UI je dio secondary boota, da bi vratio original moraš fleshat original secondary boot. I to radiš s dd naredbom, samo je u tutorijalu pogreška i flasha se secondary boot na particiju za runtime i zato se on ne pokreće već baca nazad u FailsafeUI koji je zapravo trebao biti zamjenjen.
Ono što treba napraviti je upisati cat /proc/partitions i vidjeti koja je particija od secondray boota pa flashat na nju.

 


Napomena 1.
Ukoliko nesto zeznete u openwrt ili dd-wrt i nezeli se bootat, da bi ste ponovo usli u web server secondary bootlodera potrebno je:
Ugasiti router, zatim drzati tipku reset s doljnje strane, upaliti router i pustiti tipku nakon par seknudi.
Sada ce se ponovo otvoriti web server na 192.168.1.1 i možete ponovo ubaciti img, i pri tome će se sve vratiti na default.

Napomena 2.
Potrebno je spojiti se sa ssh na openwrt i u konzoli ukucati sljedece:
za annex A:
uci set network.adsl.fwannex=a
uci set network.adsl.annex=auto
uci commit

za annex B:
uci set network.adsl.fwannex=b
uci set network.adsl.annex=auto
uci commit

Za vrsho build treba U LuCI pod System ideš na Startup i tamo u skriptu ovo iz posta dodas iznad exit naredbe
annex a: /sbin/dsl_cpe_control -i00_00_00_00_00_04_00_00 -n /sbin/dsl_notify.sh -f /lib/firmware/ltq-dsl-fw-a-danube.bin &
annex b: /sbin/dsl_cpe_control -i00_00_00_00_00_04_00_00 -n /sbin/dsl_notify.sh -f /lib/firmware/ltq-dsl-fw-b-danube.bin &

Za vidjeti status linije:
/etc/init.d/dsl_control status

U /network postavka za annex B a treba biti “b2p”, a ne “f2p”.

Napomena 3.
Instalacija podrške za USB:
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/usb.essentials
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/usb.storage

Podrška za 3G:
http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/3gdongle

Napomena 4.
– brisana –

Napomena 5.
Evo iskustva sa torrent clientom… koristim transmission

instaliraj transmission-daemon i transmission-remote
pokrećeš ga sa ./etc/init.d/transsmision start (zaustavljaš sa stop )

kao gui na win7 koristim http://code.google.com/p/transmisson-remote-gui/, ima više opcija i ljepše izgleda od transmission webUI. Daemon se kontrolira putem RPC, pa moraš editirati /etc/config/transmission i option rpc_whitelist prilagodi svom IP range-u. Editiraj i path-ove direktorija.

E sada.. prilikom skidanja torrenta sa puno seedera, cpu load na sx763 bi narastao preko 10, nakon čega se reebota… tako da sam ograničio broj peerova u configu. Razlog je možda i to što koristim usb flash disk (koji je spor što se tiče pisanja), a ne pravi hard. Kada skidam torrent sa 10-ak peer-ova load se drži na 4-5 i router je poprilično “trom” zapravo teško mu je pristupiti putem ssh, al je podnošljivo. Staviću pravi hdd ovih dana pa ću vidjeti ima li razlike. Kada se torrent skine, i kad nema pisanja po disku, nemam tih problema 10-ak leechera, CPU load oko 1. Uzrok može biti i to što nemam swap particiju. Uglavnom, ograniči broj peer-ova inače ćeš imati problema.

Evo izvadak iz moje /etc/config/transmission

option enabled 1
option config_dir ‘/mnt/usb/transmission/config’
option download_dir ‘/mnt/usb/transmission/done’
option incomplete_dir ‘/mnt/usb/transmission/incomplete’
option peer_limit_global 50
option peer_limit_per_torrent 10
option rpc_enabled true
option rpc_whitelist ‘127.0.0.1,192.168.10.*’
option rpc_whitelist_enabled true

“mali” problem predstavlja i to što fajlove sa sx763 putem mreže možeš prenositi brzinom do 3500 kB/s, brže neide…
Kod mene sx763 trenutno ima ulogu samo torrent stroja, tako da neznam kako povećanje CPU load-a utječe na njegovu primarnu ulogu, a to je routanje prometa.

Napomena 6.
http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/lantiq/danube/
http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/lantiq/danube/packages/

Napomena 7.
Prvo sam po uputstvu stavio secondary_boot.img. Tada po drugom koraku se stavlja odabrani Firmware (ja sam odabrao Open-WRT s VoIP) i prva greška je bio Avast koji treba skroz isključiti. Druga je što je upload moguće s Win 7 ali samo s Mozilla Firefox browserom. I konačno uspio instalirati Open WRT, ali tada muka jer on neće na internet. Sve sam napravio po uputstvu, ali sam trebao umjesto linije uci set network.adsl.annex=auto upisati uci set network.adsl.annex=b2p i tek tada sve one ostale postavke. Potrebno resetiranja uređaja (ja sam ga iskl-uklj). Ostale opcije koje sam mijenjao: VCI: 33; VPI: 0, upisao username i password za PPPoE i po savjetu ondje promijenio 1500 u 1492 i konačno ruter se spojio na internet. Ostavio sam i opciju BRIDGED, te tada svi portovi idu na internet (ako je RUTED vjerujem kako treba posebno podešavati portove na NETWORK / SWITCH a ne znam kaj treba podesiti i to za koji port).
Mislim kako nisam ništa izostavio.

Napomena 8.
U network za annex a staviti:
option annex ‘a’
option firmware ‘dsl-fw-a.bin’

za ADSL 2+
option annex ‘m’
option firmware ‘dsl-fw-a.bin’

Vrijednosti annex su b2p, a2p, m2p, samo a b ili m forsira sync na obićan adsl standard, pa ako dslam profil kaže da može samo adsl2+ mora biti taj, ili dodajte nešto bezveze kao value pa će iči na auto.

Napomena 9.
Ubaciti u CRON (WScheduled task) na roouteru_
* 5 * * 1-6 /etc/init.d/network restart
* 5 * * 0 reboot
te otići u Startup i restartati CRON servis.

Napomena 10.
MTU: 1492
Optimal:
1. ići u CMD i upisati ping www.google.com -f -l 1500
Javiti će se poruka “Packets need to be fragmented but DF set. Smanjivati broj 1500 dokle god se ne javi poruka kako su svi paketi 100% prošli.
Na najveći broj na kojem paketi uspješno prolaze pribrojiti 28 i dobijeni broj predstavlja optimalni MTU.

Napomena 11.
Instalacija LAMPa: http://wiki.openwrt.org/doc/howto/lamp

Napomena 12.
Konfiguracija LEDica. Editirati /etc/config/system

config led
	option name 'ADSL'
	option sysfs 'soc:green:adsl'
	option default '0'
	option trigger 'netdev'
	option dev 'eth0.1'
	option mode 'link tx rx'

config led
	option name 'Line'
	option sysfs 'soc:green:line'
	option default '0'
	option trigger 'none'

config led 'led_online'
	option name 'Online'
	option sysfs 'soc:green:online'
	option default '0'
	option trigger 'netdev'
	option dev 'pppoe-wan'
	option mode 'link'

config led 'led_wifi'
	option name 'WLAN'
	option sysfs 'soc:green:wifi'
	option default '0'
	option trigger 'netdev'
	option dev 'wlan0'
	option mode 'link tx rx'

config led
	option name 'USB'
	option sysfs 'soc:green:usb'
	option default '0'
	option trigger 'usbdev'
	option dev '1-1'

config led
	option name 'VoIP'
	option sysfs 'soc:green:voip'
	option default '0'
	option trigger 'none'

config led
	option name 'Phone1'
	option sysfs 'soc:green:phone1'
	option default '0'
	option trigger 'none'

config led
	option name 'Phone2'
	option sysfs 'soc:green:phone2'
	option default '0'
	option trigger 'none'

Izvor: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227002